KAPAK

KÜNYE

ÖNSÖZ

Test eşitleme psikometri alan yazınında 1970’lerden itibaren yer almaya başlamış ve günümüze kadar önemli gelişmeler göstermiştir. Testlerin birden fazla formunun uygulanması ve bu formlardan alınan puanların aynı amaçla kullanılması eşitlemenin çıkış noktası olmuştur. Farklı formlardan alınan puanların eşdeğerliği sağlanmadan kullanılması, bu puanlara göre verilen kararların geçerliğine gölge düşürmekte, testlerle verilen kararların adaletinin tartışılmasına yol açmaktadır. Bu tartışmalar da alanyazında test puanlarının eşitlenmesi ile ilgili yapılan çalışmaların giderek artmasına yol açmıştır.

Ülkemizde de eşitleme konusunda çok sayıda araştırma olmasına rağmen Türkçe yazılmış bir kaynak kitap bulunmaması, bu kitabı yazma ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Test eşitleme psikometri alanındaki en kapsamlı konulardan biridir. Kitapta klasik test kuramına dayalı ve madde tepki kuramına dayalı eşitleme yöntemlerine yer vermek amaçlanmıştır. Kitabın şu an yayınlanan kısmında klasik test kuramına dayalı yöntemler yer almaktadır. İlerleyen zamanlarda madde tepki kuramına dayalı yöntemler eklenecektir.

Bu kitabın ortaya çıkmasına kaynaklık eden 1994 yılında yazdığım “ÖSS testlerinin eşitlenmesi üzerine bir çalışma” başlıklı doktora tezimdir. Burada öncelikle tez sürecinde beni destekleyen, ÖSYM verileri üzerinde çalışmam için izin almamı sağlayan ve tezin her aşamasında desteğini hissettiğim değerli hocam ve tez danışmanım Prof. Dr. Yaşar BAYKUL’a en derin şükranlarımı sunmak isterim. Değerli hocamdan öğrendiğim bilgilerin yanı sıra, onun örnek aldığım titiz ve disiplinli çalışma alışkanlığı akademik hayatım boyunca yolumu aydınlatmıştır.

Bu kitabın kurucuları arasında yer aldığım EPODDER aracılığı ile okuyuculara sunulmasının benim için ayrı bir yeri vardır. EPODDER kitaplığında yayınlanmak üzere Test Eşitleme kitabını yazmamı teklif eden Prof. Dr. Nuri DOĞAN’a ve EPODDER yönetim kuruluna teşekkür ederim.

Hülya KELECİOĞLU